Do kaczki wędzonej można podać białego Burgunda. Do wędzonej kaczki - białego burgunda lub jakiś prostszy chardonnay. Do kaczki generalnie podaje się przyzwoitego burgunda takiego jak Pomard, Volnay ewentualnie Nuits-St-Georges. Minestrone, pięknie brzmi, choć to nic innego jak smakowita zupa na bazie warzyw, rosołu, makaronu i fasoli (chociaż w zależności od regionu i sezonu istnieją jej różne odmiany), smakuje doskonale z białym, pełnym ciała Côte du Rhône jak i czerwonym Corbiere no i oczywiście Chianti. Można spróbować także Recioto lub Madery Bual (tez słodka, chociaż mniej niż Madera Malmsey). Dobrze do tego nadaję się Sauternes lub jego kuzyni Barsac i Loupiac, Tokaj itp. Nie całkiem deserowe wina, ale pasująca do deserów może być Madera Malmsey (do lodów), Madera Bual lub Madera Verdelho (z orzechami na koniec posiłku). Często zdarza się, że jest on wymieniony na liście składników kilkakrotnie, w wielu różnych postaciach: jako syrop kukurydziany, maltodekstryna, dekstryna itp. Z kolei gdy gluten usuwa się z wypieków, na jego miejsce firmy spożywcze dodają często gumę ksantanową, by poprawić ich teksturę i miękkość. Whisky jest produkowana niemal na całym świecie, w efekcie produkty o różnych nazwach i pochodzeniu znacząco różnią się od siebie. Oba produkty mają stosunkowo ściśle określone standardy produkcji, a jednak w efekcie powstaje ogromna ilość odmiennych produktów. Oba są produktami naturalnymi, oba mają tendencję do dobrego starzenia się. To samo Chardonnay będzie za to doskonałe do twojego pstrąga, delikatnych krabów, szczególnie gdy ma prawdziwie owocowy charakter a nie jest wytwarzany jako maślany, w dębowym stylu, który niestety może zepsuć większość dań.
Kombinacja sera i wina jest jest oczywiście decyzją osobistą, dlatego moje sugestie tu zawarte proszę traktować jako pomoc w wyborze przy poszukiwaniu własnej palety smaków. Wina do takich serów także powinny być solidnie garbnikowe. Winston Churchill, zresztą również koneser serów, oświadczył w czasie wojny, że kraj (mowa o Francji), który ma tyle serów na swoim stole, nie może zginąć. Jednak w ofercie Winnicy Lidla znaleźć można również bardziej “egzotyczne” whisky produkowane w Szwajcarii, we Włoszech czy nawet na Tajwanie. Wino trafiło do sieci wodociągowej w pobliżu winnicy. Jakie wybrać wino w kuchni, w której używa się baraniny? Jakie dobrać wino w kuchni, w której właśnie przygotowujemy deser? Ser, mimo że nie jest pokarmem eucharystycznym (oliwa, chleb i wino), ma jednak równie długą historię. Należy jednak pamiętać o materiałach POS tzw. Bez nich jednak nie byłoby mozarelli, bez której, jak uważają niektórzy, pizza byłaby zwykłym plackiem z pomidorami. Szczep pochodzi z Bordeaux i był tam używany głównie do mieszanek, jak petit verdot i malbec. Grzyby lubią okrągłe, z dużym bukietem, dojrzałe burgundy, Rioja albo tej samej klasy Bordeaux a nawet biały Chateauneuf-du-Pape. Jest podstawowym szczepem w Porto, gdzie używa się go do tworzenia sławnego na cały świat trunku o tej samej nazwie. Kupowanie wina w internecie jest opcją niezwykle wygodną, bo nie ma się problemu z jego transportem (zostaje ono dostarczone w wybrane miejsce), a także ma się dostęp do wielu rodzajów tego trunku. Przechowywanie whisky jest o wiele prostsze i tańsze, niż na przykład przechowywanie wina. Whisky i whiskey, burbon i bourbon, łyskacz, ale nie !
JW: Pierwsza bardziej złożona whisky, a właściwie whiskey, bo podejrzewam że jest to bourbon. Blended Malt Whisky, czyli whisky słodowa, zwana też Pure Malt, to nic innego jak mieszanina słodowych whisky pochodzących z różnych destylarni. Whisky to destylat uzyskiwany z różnych rodzajów zboża - zazwyczaj jęczmienia, pszenicy i żyta, w amerykańskich burbonach ważna jest kukurydza. Pod względem charakteru Ardbeg uważana jest za jedną z najbardziej skrajnych whisky z Islay. Whisky to destylat zacieru ze słodu jęczmiennego, opalanego torfem. Za sprawą działalności misyjnej mnichów produkcja whisky przeniosła się również na inne tereny dzisiejszej Wielkiej Brytanii, np. do Szkocji. Rzadko będzie to Chardonnay, chyba że jest to kurczak cordon bleu, raczej coś rzadkiego w dzisiejszej kuchni lub bardzo prosto przygotowany kurczak, średnio doprawiony. Do kaczki w pomarańczach możemy podać wytrawny, a nawet półsłodki australijski chardonnay, niemieckie reńskie z Palatynatu - Auslese, a nawet słodki Barsac. Do kaczki w pomarańczach może być wytrawne ale dojrzałe lub słodsze australijskie Chardonnay, Auslese z Palatynatu a nawet słodki Barsac. Ale nie zawsze. Jeśli wiesz, że czerwone wino doskonale pasuje do kurczaka z parmezanem, to może to być np. wino z południowych Włoch, Salice Salentino (DOC) z Apulii, bogate, aksamitne, z gorzkim akcentem (produkowane z odmiany Negroamaro i Malvasia Nera) lub Brindisi (DOC). Co ciekawe, większość skorupiaków przygotowanych prosto, znakomicie pasuje do stalowego Chardonnay (Chablis), żywego Sauvignon Blanc lub podobnych, białych win. Camembert i Brie. Do tych dosyć tłustych (45-57%) serów przeważnie wytwarzanych z pasteryzowanego, krowiego mleka pasuje lekki, wytrawny szampan lub białe wina, delikatne, z małą ilością alkoholu i kwasów.
Według Roberta Pujola, francuskiego enologa, najbardziej uniwersalnym winem do serów jest Madiran, wino z nerwem, a dzięki dobrej garbnikowej budowie pozostaje w harmonii prawie z każdym gatunkiem sera. Klasycznym winem do kaczki jest oczywiście Burgund, szczególnie aksamitny Volnay, Pomard ewentualnie Nuits St-Georges. Sery niebieskie, takie jak Roquefort, Stilton czy Gorgonzola, tłuste, ciężkie, niezwykle „smakowe”, ostre najlepiej idą z białym, o naturalnej słodyczy winem likierowym jak kilku puttonowy Tokaj Aszu, Sauternes, Quarts de Chaume lub Bonnezeaux z Loary. Na pewno na niektórych niezwykle rzadkich butelkach, pochodzących z małych i historycznie uznanych destylarni można osiągnąć niesamowite stopy zwrotu. Oprócz mleka krowiego, koziego, owczego, do produkcji sera używane jest mleko zebr, renów, lam, jaków oraz bawolic, które sprowadzone zostały do Lombardii przez Sforzów, aby ciągnęły wozy. W wielu przypadkach służymy poradą przy tworzeniu menu do restauracji oraz zaopatrujemy firmy cateringowe. Każdy element tego łańcucha, od pola do stołu przy którym siadamy, ma w tym procesie swoją istotną rolę. Ale do rzeczy. Przy urządzaniu każdego przyjęcia, pierwszą rzeczą o jaką pytamy są sery. Sery półtwarde, przeważnie z krowiego mleka. Przed filtracją, aby ułatwić koagulację osadów, dodaje się różne substancje o własnościach koloidalnych: przede wszystkim białka jaj kurzych, żelatynę, karuk (rodzaj kleju otrzymywanego z błon rybich pęcherzy pławnych), olej rybny, kazeinę (czyli białko z mleka), chitynę (polisacharyd o budowie zbliżonej do celulozy, uzyskiwaną z pancerzy skorupiaków), a nawet wysuszoną i sproszkowaną krew bydlęcą. Wyraziste, świeże, intensywne tonacje pozostają nie tylko wśród kubków smakowych, ale przede wszystkim w myślach, które dnia następnego wiodą klienta z powrotem do Squad Whisky, gdzie ekskluzywna butelka już niecierpliwie na niego wyczekuje.