Szampan czy białe wino?

img

Do białej czekolady można podać przyzwoite musujące wino. Jednym z najlepszych win do czekolady wydaje się być Banyuls z Roussillon. Jednym z najlepszych deserów jest deserowe wino. Kiedyś domeną Polaków były przede wszystkim słodkie wina deserowe obok których zainteresowaniem cieszyły się jeszcze wina owocowe. Dobre deserowe wino jest wystarczające jeśli koniecznie trzeba zakończyć posiłek jakimś słodkim akcentem. Oliwki zielone lub czarne najlepiej komponują się z dobrej klasy fino lub manzanilla; jeśli są w jakimś daniu, może być pełne ciała (full-bodied), owocowe czerwone wino z Prowansji. Robi się zeń wina czerwone nazywane tu dunkel, a także różowe, które są zwykle przyjemnie owocowe. Chardonnay kojarzy się bardzo pozytywnie wszystkim amatorom białego wina oraz szampana. Ponadto, w przypadku Grüner Veltliner dochodzi pewna nuta mielonego, białego pieprzu, która idealnie komponuje z większością zielonych jarzyn, a nawet do trudnych do skojarzenia z winem szparagów. Austriackim białym winem do dziczyzny może być Grűner Veltliner, wino ze smakiem białego pieprzu. Do dziczyzny pasują wszystkie kolory wina: biały, rosé i czerwony. Zapis nazwy szczepu sugeruje zawsze styl wina: shiraz - to styl z Nowego Świata (pełny, gęsty, taniczny, bogaty), syrah - to typ europejski (lżejszy, łagodniejszy, ale i mniej „słodki”). Nazwy alkoholi tworzy się przez dodanie nazwy odpowiedniej grupy organicznej do słowa „alkohol”, np. CH3OH — alkohol metylowy, lub przez dodanie do nazwy węglowodoru odpowiednich końcówek, w zależności od liczby grup hydroksylowych (wodorotlenowych): -ol (alkohole monohydroksylowe), -diol (alkohole dihydroksylowe), -triol (alkohole trihydroksylowe). W takim samym kieliszku możemy podać także szampana (sic!) lub wina deserowe.Gdybym rzecz taką usłyszał od studenta lub kolegi, pokiwałbym pewnie głową, litując się nad zaprzepaszczoną przez lata komunizmu winiarską kindersztubą rodaków. Czy nie dotykamy tu z gruntu niesprawiedliwego u początku XXI stulecia przekonania, że wina wielkie, wymagające skupienia i odpowiedniej oprawy muszą mieć kolor czerwony, cała reszta natomiast, a więc wina białe i różowe z natury swojej należą do napojów prostszych i bardziej codziennych?

Nie ma najmniejszej potrzeby, ba, nie ma logicznego powodu, by wino białe na przykład podawać w mniejszym kieliszku niż wino czerwone. Niektórzy lubią bardziej aromatyczne, wytrawne wina alzackie, czasami nawet afrykańskie Sauvignon Blanc, nieco mniej zdecydowane niż te z Loary czy Nowej Zelandii. W jednym i drugim wyczuwalna jest lekka kwasowość i owocowość wina. Pomidory: trzeba uważać na pewną kwasowość pomidorów, stąd najlepsze wydają się być Sauvignon Blanc. Do szparagów można zaserwować jędrne, orzeżwiające Sauvignon Blanc z Chile, Bergerac, Bordeaux, mozelski Kabinett czy młode Chardonnay (w tym Chablis lub inny Burgund). Już kilkanaście lat później, w roku 1976, w Paryżu kalifornijskie chardonnay z Napa oceniono wyżej niż francuskie burgundy. Daje wina bardziej kwasowe niż garbnikowe, aromatyczne z charakterystycznymi aromatami czarnych owoców, z odrobiną ziół i apteki. Na temat czerwonego wina i czerwonego mięsa napisano już chyba wszystko. Na ten temat można by spokojnie napisać osobną książkę i kilka takich podręczników rzeczywiście tu i ówdzie powstało. Sam poświęcałem temu zagadnieniu stosunkowo wiele czasu podczas rozmaitych kursów, szkoleń i studiów winiarskich, bo - co tu dużo gadać - temat to przyjemny, wiedza nieco ezoteryczna, pociągająca, pilny słuchacz może błysnąć towarzysko. Oto bowiem zbędna dziś i nadmiernie barokowa wielość rozmaitych szklanych naczyń używanych do podawania wina w bardzo wielu przypadkach wynika z zadawnionych mitów, nieporozumień i uprzedzeń. Grillowanie na stałe bowiem weszło do kanonu klasyków. Z ich dobrodziejstw na szeroką skalę korzysta się tu w życiu codziennym - kuchnia francuska chętnie wykorzystuje bowiem wino. Czerwone wino w kuchni. Do wieprzowiny dobre może być stylowe Bordeaux, dla mocniej przyprawionej pasuje dobre czerwone, korzenne Sirah/Shiraz lub przyzwoite wino z Doliny Rodanu.

Cielęcina nie pasuje do ostrych przypraw. Ale kiedy do steku dodamy czarnego pieprzu lub innych ostrych przypraw, najlepszym do niego winem będzie równie pieprzowy Sirah lub Mourvedre albo mieszanka obu win. Ciemny, pieprzowy Sirah / Shiraz jest znakomity do jagnięciny czy baraniny. W Burgundii do wołowiny podaje się Pinot Noir, wina z Nowego Świata świata są lżejsze i bardziej owocowe niż ich francuskie odpowiedniki, nadają się bardziej do jagnięciny. Położona na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych Kalifornia, o powierzchni znacznie większej niż Włochy, to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Wieprzowina jest białym mięsem, które czasem może zastąpić cielęcinę, ale rzadko mogą występować z tym samym rodzajem wina, ponieważ smak i zapach wieprzowiny jest na ogół intensywniejszy niż subtelna cielęcina. Ja tymczasem uwielbiam wąchać wina, a spośród musujących szczególnie cenię te, które prócz szczypania w podniebienie i świeżości potrafią dodatkowo zachwycić swoim dojrzałym aromatem. Drugi podział, który warto znać, to podział na whisky niemieszane czyli Single Malt oraz te, które uzyskane są w wyniku zmieszania kilku lub kilkunastu innych, czyli Blended Whisky. Spirytus musi spędzić w beczce minimum 3 lata zanim zgodnie ze szkockim prawem będzie mógł nosić nazwę whisky. Dodatkowo terminem tym określa się każdy napój, który zawiera w swoim składzie minimum 0,5% etanolu. Powstanie receptury tego trunku sięga XVI wieku, kiedy sporządził ją niejaki Ambroży Vermoolen - menonita, uchodźca religijny z Niderlandów, który osiedlił się na ziemiach gdańskich. Dlatego serdecznie polecamy niniejszy artykuł dotyczący win hiszpańskich, który stanowić może swego rodzaju busolę w ich jakże bogatym świecie. Dobry kieliszek (uniwersalny, do każdego rodzaju wina) musi być: duży (by winem dało się pokręcić), wykonany z jak najcieńszego szkła (by mieć bezpośredni i intymny kontakt z winem) i wytrzymały (co oczywiste). Ano zdarzyło mi się kilka lat temu przetłumaczyć niewielką książeczkę Jancis Robinson MW, najbardziej rozpoznawalnej na świecie specjalistki od wina (tak też stało na okładce), zatytułowaną Jak zostać znawcą wina w 24 h.

  • Roksa i Hoterspl ogłoszenia erotyczne Roksa i Hoterspl ogłoszenia erotyczne
  • Najlepsze jazdy doszkalające Warszawa Najlepsze jazdy doszkalające Warszawa
  • Deratyzacja Rzeszów i Dezynfekcja Gdańsk Deratyzacja Rzeszów i Dezynfekcja Gdańsk
  • Serwis klimatyzacji Śląsk Serwis klimatyzacji Śląsk
  • Boldenon: Charakterystyka I Zastosowanie Boldenon: Charakterystyka I Zastosowanie